tisdag 11 maj 2010

Island of the Living Dead - 2006



Mattei-febern håller i sig och avklarad är denna nu som visar sig vara den första delen av två där Zombies: The Beginning är den andra filmen vilka verkar vara filmade back to back. Tyvärr är detta enligt mig den svagare av dem då Mattei inte riktigt vetat vilken inriktning filmen ska ta då den pendlar mellan genrer och vissa zombies är mer av vampyrslaget än regelrätta zombies. Vi får även vissa små hyllningar eller stölder från andra filmer varav splinten i ögat från Fulci´s Zombie 2 är en av dem men även stora delar av andra halvan av filmen verkar vara inspirerad av Uwe Boll´s mästerliga House of the Dead. Och det är det inget fel i alls, tvärtom.

Agerandet i denna är det lite si och så med till skillnad från The Jail: A Women´s Hell och Zombies: The Beginning. Lite som att Mattei givit aktörerna fria händer och inte riktigt lagt sig i när det blivit på fel håll i agerandet eller överspelandet. Yvette Yzon är även med i denna och håller samma goda klass och det är en person som jag gärna ser mer av i andra filmer för hon sköter sig fint i både agerande som i actionsekvenser. Den andra damen i filmen, Ydalia Suarez, är däremot inte lika bra på trovärdigt agerande och pendlar gärna mellan topparna som bottnarna hej vilt men sen har hon ett väldigt fördelaktigt utseende som gör att hon kommer undan med en stor del av det hos mig.

Storyn är den att en grupp skattletare hamnar på en ö som plötsligt dykt upp från ingenstans och när de väl är på den så sprängs deras båt så de är helt enkelt strandsatta. Väl på plats så kommer det fram zombies som skräms och har sig och de tar sin tillflykt i gamla lokaler de finner vin, böcker samt både zombies som spöken vilka spelar gitarr, dansar och allmänt är trevliga i en salig blandning. Och nu handlar det bara om att överleva och att ta sig därifrån levande och med det funna guldet.

Uppföljaren fortsätter direkt efter dennas slut men Mattei har varit klok nog att bortse ifrån den sista scenen här som är rätt korkad faktiskt. Jag tyckte det i alla fall för den är så vanlig nu för tiden att det fyller inte sin funktion längre om den ens någonsin gjort det. Filmen i sig är den svagare av dessa två och är rätt dryg mellan varven och just då pga att den inte riktigt vet vilken genre den ska vara i för stunden. Den känns lite vilsen till skillnad från sin uppföljare som vet precis vad den vill vara och är.

Inga kommentarer: