lördag 2 maj 2009

Splinter - 2008



Detta var verkligen inte den film man väntade sig i dagens skräckfilmsutbud, den saken är säker. En film som gjuter in nytt blod i röran och kommer med ett eget nytt koncept. Kanske inte helt nytt iofs då fenomenet parasiter på film nästan varit med från början och då pratar vi inte om Jamie Gillis, usch, denna hemska karl. Men här får vi färskt blod och nya vinklingar. Men risken är stor att det lär drypa av efterföljare efter denna nu och att dess originalitet tunnas ut rejält. Nu var detta inte en wow!-film utan mer en film som börjar lite i samma gamla spår med det kåta paret som inte kan knulla hemma utan måste göra det i skogen. Givetvis funkar det inte så de beger sig i väg och på vägen tar upp en liftare och dennes kompanjon. Och de är inte trevliga och snart nog finner de sig alla inlåsta på en mack varav en av dem är fast på utsidan redan infekterad av parasiten och vill bara in och kela lite och och sprida sig vidare.

Och det är det hela. 79 minuter är vad vi får och det räcker för det som började som vilken ordinarie skräckis som helst slutar som en med men det som gör att den sticker ut är att det är ett jäkligt stabilt hantverk. En av liftarna störde mig fruktansvärt då dennes roll var sådan men den svängde sedan till en mycket bättre karaktär och det tror jag beror på en väldigt bra skådespelare som gör absolut mer av sin karaktär än vad som behövts. Han hade kunnat fortsätta som han började men gick på djupet här och avslutade starkt. Jag var imponerad av honom, bravo!

Effekterna är grymma här och bygger mycket just på sitt monster. Att den har det specifika utseende den har gör sitt med för höja upplevelsen. Men nu är detta inte en film som kommer att revulotionera skräckfilsmindustrien men den kommer säkert att höja på några ögonbryn hos de som är öppensinnade. Ett ordentligt hantverk som man kanske inte ser om men ger man den lite trevande första halvtimmen en chans så lossnar den till slut och man får sin belöning,

Inga kommentarer: