onsdag 13 maj 2009

Red Dawn - 1984



En kall morgon ser en klass i ett litet amerikansk samhälle plötsligt hur fallskärmar dimper ner på gräsmattan utanför. När läraren går ut för att kolla blir han brutalt nedskjuten av ryska fallskärmsjägare. Invasionen har börjat har börjat av USA och med den det tredje världskriget. Ett gäng unga elever lyckas komma undan och ger sig upp i bergen där snart de startar ett brutalt gerillakrig mot de invaderande styrkorna.

John Milius är en jäkligt stabil regissör som inte gjort så många filmer men har producerat och skrivit desto fler. Förutom denna så är han ansvarig för den första Conan-filmen och den är helt fantastisk tycker jag. Han lyckades precis lika bra med denna och detta är en fin film som växer ju mer man ser den och ju äldre den blir ju bättre blir den med. Jag kommer ihåg när man såg den på vhs för många år sedan och jakten på den innan den kom dit man bodde och så när man väl fick sett den blev man besviken. Man ville inte den skulle sluta som den gjorde och precis samma som med Apocalypse Now! så har man helt ändrat sig på den punkten nu, tack och lov!

Milius har fått till perfekta ansikten i denna och flera av dem kom att göra filmer ihop senare med. Här får vi Patrick Swayze, Charlie Sheen, C. Thomas Howell ( i sin bästa roll), Lea Thompson, Jennifer Grey, William "Falconetti" Smith, Ryan O´Neal, Darren Dalton, Ben Johnson, Harry Dean Stanton, Powers Boothe och Lane Smith. Detta är en otroligt bra film som verkligen utnyttjar USA´s fina natur och vi får många fina vy och miljö-scener. Skottlossningar är här gott och samt feta actionscener. Favoritscenen är när Powers Boothe knackar på glaskupan till ett jaktplan som ska lyfta, drar ut sprinten på en granat och visar det för piloten och ger honom fingret innan han kastar in den i planet. Stor humor i en liten men jäkligt kul scen. Ryssens min är obetalbar.

Denna filmen speglar också bra hur 80-talet var för detta var det stora hotet då. Frågan var inte om ryssen kom utan när han kom. Detta höll på in i 90-talet med när man gjorde lumpen så tanken här är inte alls främmande och nu när man ser denna så påminns man om de tiderna igen. Både på gott som ont. Men filmen är så bra att även om nu detta bara hade varit en idé av en paranoid jänkare så hade den funkat fint. Vilket det var för det hände ju aldrig, fast man ska nog inte säga aldrig...

Det är inte så mycket att säga om den egentligen. Gillar man filmer från denna era och själva grundidéen så är detta jäkligt bra film. Stabil regi, fina skådisar och ett fint drag och inga döda punkter utan de två timmarna den varar flyter fint. Det har kommit en fin dubbeldisk utgåva på denna som rekommenderas varmt. Jag har den själv och där är med intervjuer med både Milius som de andra i teamet. Milius ser ut som en stor gosig björn och berättar om allt från vapnen till inspelningen. Där är bakom om-film och annat skoj att fördjupa sig i så det är bara att köpa och visa stolt för familjen. Själv kan jag inte vänta tills grabben är mogen nog att se den så han med får upp ögonen för en bra film och en fin regissör.

Högsta och varmaste rekommendationer för denna. Klassiker helt enkelt!

6 kommentarer:

Daydreamer sa...

Red Dawn är en sann klassiker, en re make är på gång och enligt ryktena på internet så är det Kina som invaderar USA denna gång.

Weekend Video sa...

Kolla på IMDB innan men där stod inte ett skit direkt men Milius ska tydligen skriva manus till den så det ska bli skoj att se hur den kommer att bli. Kul att du läser :D

Mr_v sa...

Ja, fy fasen, detta är en redig höjdare. När jag såg den som grabb drogs jag med en svårbetivingad förälskelse i Lea Thompson några veckor efteråt. Den fick ny fart av Howard the Duck sen, haha.
Dubbeldiscutgåvan låter verkligen som något värt att lägga en slant på, ska genast börja jaga den på nätet!

Weekend Video sa...

Finns på axel annars, http://www.axelmusic.com/productDetails/027616081315

Nu fick jag upp ögonen för Jennifer Grey faktiskt så nui blir det snart Dirty Dancing bara för det ;D Men Lea är en pärla hon med.

Roligt jag "inspirerade" dig att köpa den :D

Mr_v sa...

Japp, beställd från play.com! Och på tal om köp efter rekomendationer har Aparitions precis klämts efter rekomendation härifrån. Riktigt bra! Hoppas det blir en säsong till.

Weekend Video sa...

Roligt du uppskattade den med för det var en höjdare! Hoppas verkligen en fortsättning kommer.