tisdag 12 maj 2009

Hamburger Hill - 1987



Ytterligare en Vietnam-film som kom på 80-talet men denna drunknade i efterdyningarna av Plutonen och jag undrar om det är så många som minns den egentligen. Själv gillar jag den fast en sak gör mig förbannad och det är det att de fortfarande inte kan få till ett bra ljudspår på den. Är inne på min tredje utgåva nu på filmen och fortfarande lika lågt ljudspår. Lite dåligt faktiskt.

Filmen skildrar det riktiga slaget om kulle 937 som det efter 1o dagar och 11 blodiga drabbningar knappt 200 män nådde toppen och de lämnade 2/3 av sina kamrater bakom sig i blodiga rester på och runt kullen. Bara för att sedan få beskedet att den hade ingen som helst militär betydelse egentligen, den bara skulle tas.

En del okända skådisar när den kom men vissa av dem är kända nu typ Don Cheadle, Dylan McDermot, Courtney B. Vance, Steven Weber och den är regisserad av John Irvin som gjorde godingen Nex Of Kin med Swayze och Raw Deal med Arnold fast denna är den bästa han gjort, helt klart. Miljöerna är jäkligt bra och realistiska och de drar sig inte för att visa hur mycket de skitar ner på sina områden och mängderna av tomhylsor här är värre än i Hot Shots 2. Effekterna är grymma och bara scenen när de blåser skallen av en kille med en M-60 är värda pengarna bara den.

Gillar man Vietnam-filmer så bör man kolla upp denna för det är en fint hantverk av en bra regissör och stridsscenerna är brutala. Den börjar lite segt och det är samma med aktörerna men ge det och dem lite tid så kommer de snart nog i gång och när det gått en timme så flyter det på fint. Visst tappar den lite i slutet de sista 10 minuterna men det får man ta för över det stora hela så är det en bra film som fallit lite i skymundan av Stones film.

7 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Onkeligen en bra liten rulle, även om jag tycker den är långt ifrån perfekt. Men jag gillar huvudexplosionen :)

Weekend Video sa...

Den är fin den :D
Det värsta är att nu blir man sugen på att se om alla gamla godingar som Red Dawn och sådana bara men dör man inte av att göra.

Kulturlebban sa...

Den filmen har jag missat totalt! Ska definitivt kolla upp den!

Weekend Video sa...

Det får du absolut göra då :D
Tack för du läser!

Jay sa...

Den här föll mig inte i smaken alls

Weekend Video sa...

Bara att se om och ändra inställning då ;D

Daydreamer sa...

jag håller med lizzardking, detta är en film som försvann i efterdyningarna av Plutonen. Första gången jag såg den så tog jag inte den till mig, Plutonen var nog för färskt i minnet och den är en favorit, men med åren och efter ett par tittningar så har den växt allt mer.