fredag 29 maj 2009

Dominion: Prequel To The Exorcist - 2005



Fader Merrin hamnar i en konflikt med sin lokala SS-officer och tappar tron på Gud så han utvandrar till Afrika där han pysslar med arkeologi och försöker finna sin tro igen. Men springer de på ett begravt tempel och snart nog är det i gång på allvar. Templet är nämligen inte gjort för att hylla något utan för att hålla något i shack.

Detta ska vara den urspungliga uppföljaren efter Exorcisten 3 men bolaget valde att lägga denna på hyllan då de inte trodde på den utan lät Renny Harlin gör en ny version som var mer skräck och actionbetonad än denna. Men när den floppade så beslöt de sig för att släppa den trots allt men den floppade med. Jag är inte förvånad det minsta.

Stellan Skarsgård spelar Merrin i både denna som i Harlins version och jag tycker han är en urtråkig skådis fanimej. Han ger mig känslan av att vara kroniskt packad i alla sina roller och här är han verkligen under isen. Han har ingen som helst trovärdighet när han till sist ska battla med demonen utan det ser mer än någonsin ut som att han är packad. Han sluddrar och snubblar så det stänker om det. Nu kommer jag inte ihåg hur han var i den andra versionen men det får jag snart veta då den är på väg hem. Schrader är verkligen inte rätt man för att regissera exorcism-raffel tycker jag. Det blir bara tråkigt och fruktansvärt intetsägande. En demon ska bestå av mer än röda kontaktlinser och en rakad skalle och ett höftskynke, det är inte Tarzan som besätter folk! Filmer som Hardcore är vad han bör göra och inte försöka sig på att göra skräck.

Det värsta förutom den extremt usla cgi´n, som iofs beror på att Schrader fick endast 2 miljoner dollar till cgi och förproduktion, är det att filmen känns så otroligt blek och fesen. Nästan svensk i sin framtoning, som att den inte vågar ta för sig. Det ska bara vara så lagom att det blir äckligt. Då är Harlins version bättre med en Isabella Scorupco som vadar upp till knäna i mensblod. Där är finnarna bättre, de skiter i allt och dricker mer sprit istället.

Nej, endast för komplettister och för oss som vill ha exorcism-raffel så är detta den sämsta av dem alla. Man kan lika gärna kolla på Färjan för där är det mer demon-raffel än i denna småfega film.

2 kommentarer:

Mr_v sa...

Tack för recen! vill minnas att jag frågade om din åsikt om denna för ett tag sedan. Nu står den rätt klar =)

Weekend Video sa...

Det var så lite så ;D