lördag 9 maj 2009

Dead Heat - 1988


Detta är en film som setts, inte tyckts om, köpts ändå efter ett tag, setts om igen och hamnat i hyllan och glömt borts. Ända till kollegan Fred skrev fint om den i dag här och då jäklar i havet vaknade intresset för den igen och nu är den sedd igen, Klart denna gången med för en gångs skull med. Och den funkade faktiskt bättre nu även om den trots sina 80 minuter hann bli lite smådryg emellanåt mellan varven. Men de sista 20 minuter så var det fullt fläng och helt enkelt skitroliga.

Storyn är simpel, plötsligt börjar det dyka upp döda personer som rånar och när två snutar djupdyker i fallet och hittar något de inte borde hittat så dör en av dem och vips så är han på fötterna igen, lika odöd som de andra. Problemet är bara att han börjar ruttna efter ett tag så det gäller att lösa fallet snabbt, jäkligt snabbt.

Treat Williams från bland annat Deep Rising spelar den ena polisen och Joe Piscopo, som egentligen mest bevisar Darwins teori med sitt utseende, spelar den andre polisen. Gamle hederlige Kolchak aka Darren McGavin spelar en härlig lirare som totalt äger slutet och har några giftiga repliker och ett härligt spel. Vincent Price dyker upp i sin sista roll och jag har aldrig varit en fan av honom så jag uttalar mig inte men man får känslan av en äkta gentleman när man ser honom här. Och den gamle räven Professor Tanaka är även han med och visar upp sina kunskaper i en skön scen i en delikatesaffär. Vad som sker där får ni själva se men jag kan avslöja att det involverar en styckad oxe och ett gäng aggressiva kycklingar.

Effekterna är härligt 80-tals-aktiga och då menas det att de är skickligt gjorda i latex och annat hederligt hantverk. Vi får en hel del sköna scener och min favorit är när Williams kliver ur sin liksäck efter en bilolycka och lånar en polismotorcykel. Både polisernas och ambulansmännens miner är obetalbara där. Dialogen är rätt komisk och det är uppenbart att detta är en film med glimten i ögat. Tydligen ska det fattas lite gore efter bolagsklipp men det överlever man. Filmen är kul och har en jäkla skön dialog och hur många buddy cop zombie-filmer finns det egentligen där ute så leta upp och njut.

Kul film helt enkelt!

Inga kommentarer: