tisdag 5 maj 2009

BBC Wallander x 3

BBC har producerat tre stycken Wallander-filmer med Kenneth Branagh i rollen som Kurt. Och för att göra det enkelt för mig så skriver jag om alla tre i en blogg. Jag har sett alla tre och blev mycket positivt överraskad av dem. Först ut är Sidetracked aka Villospår när Lassgård spelade gjorde sin version.


Någon börjar plötsligt döda före detta ministrar och konstsamlare med yxa samt skalpera dem och Wallander sätts på saken.

Gjord tidigare med Rolf Lassgård och även den var bra, precis som boken men denna versionen var väldigt bra och totalt överlägsen. Rekommenderas!


Firewall aka Brandvägg efter som det var så boken heter, tror jag inte filmats i Sverige så detta är nog premiär. Boken läste jag aldrig men denna filmen var jäkligt bra. Precis som Sidetracked rekommenderas denna. Tvåtonårsflickor dödar en taxi-chaufför och snart nog är det något riktigt stort på gång i Ystad.


One Step Behind eller Steget Efter som både den svenska versionen med Lassgård heter och boken är även en skitbra film. Boken är npog den bästa Mankell skrivit medan Lassgårds version är den värsta filmatisering av en Mankell-bok jag sett. Totalt usel på alla vis och den har inte ens bemödat sig att följa boken heller direkt. Men denna brittiska version är kalas. Rekommenderas med de andra två filmerna absolut! Någon mördar ett gäng ungdomar i en park och snart finner sig Wallander verkligen steget efter en väldigt noggrann mördare.

I en sammanfattning så är detta tre väldigt bra filmatiseringar av Mankells böcker av brittiska BBC med Branagh i rollen. Det enda som skiljer är att alla pratar engelska men alla uttal som namn och orter är på svenska. Inga översättningar här inte. Brittiska skådisar varvas med svenska diton och de svenska klarar av att säga sina repliker utan visa sin skolengelska. Tempot är högt och filmerna är knappt 90 minuter långa. Dialogen sitter fint och det är gott om sköna miljöer och har man varit där nere så känner man igen sig. Till skillnad från både Lassgårds som Henrikssons versioner så är detta en trogen Wallender enligt böckerna men vi slipper den svenska tröttheten och plufsigheten samt den vanliga sävligheten. Här är det fullt stamp och givetvis är Wallander trött som på väg för långt ner i flaskan. Så gillar man brittiska deckare och varför inte Wallander-filmerna eller böckerna så bör man se dessa.

Mycket nöje!

3 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag är faktiskt sugen på att själv se dessa. De svenska versionerna suger ju jävligt hårig apa tyvärr, med usla skådisar och noll stämning - så jag litar på britterna :)

Jay sa...

Brandvägg finns som miniserie på svenska med Lassgård.

Dom engelska var alla riktigt bra.

Weekend Video sa...

Fred: Hoppas du kommer att gilla dem :D