lördag 16 maj 2009

American Me - 1992



Edward James Olmos, för de flesta mest känd för sin roll som kommissarien tv-serien Miami Vice och rollen i Blade Runner, spelar inte bara huvudrollen i detta fängelse-raffel utan han har även regisserat det med. Storyn som ska vara baserad på en sann händelse är inget nytt under solen. Den visar uppgång och fall för en ledare inom den mexikanska fängelseligan La Emes. Vi får följa från födsel till död och det är en våldsam resa vi bjuds på här, inte lika barntillåten som den i Blood In, Blood Out och den aktuella maffian som den visas här var inte direkt nöjda med sitt uppvisande visst.

Vad som överraskar mest här förutom att filmen är så bra är det att Olmos valt ha med William Forsythe, det stämmer, ännu en film med honom i. Vi gillar honom på denna bloggen. Forsythe spelar en vit chicano som är Olmos högra hand och barndomsvän och han är precis som alltid bra. Karlen kan inte bara misslyckas med han än tar sig för tycker jag. Har ni inte sett denna filmen så rekommenderas den att se, speciellt om man man gillar prison-flicks och detta är verkligen en sådan.

Glöm Blood In, Blood Out, den är chanslös mot realismen i denna och tydligen ska Olmos ha valt att använda riktiga gängnamn och liknande och fick visst en hel del skit för det. Själv tycker jag det är strongt av en förstagångs regissör att inte vika sig utan stå upp för sin film och strunta i om den trampar på ömma tår. Mer sådant, det behövs.

Bra film helt enkelt!

1 kommentar:

Daydreamer sa...

Återigen har lizzardking rätt. Blood In, Blood Out som delar mkt med denna film är den snällare och mer tillrättalagda versionen. Likheterna mellan de båda filmerna är slående men American Me går segrande ur alla eventuella jämförelser. Här visar Olmos att han både kan agera före och bakom kameran och William Forsythe är lika stabil som vanligt.