måndag 13 april 2009

Eden Lake - 2008


Det nya filmmonstret på film är inte längre djur, psykbrottslingar, tandläkare eller vanliga monster. Det är barn eller ungdomar. Who Can Kill A Child?, Funny Games, Ils och nu Eden Lake, alla följer de samma mönster. Barn beter sig taskigt och kommer undan med det. Varför är det så populärt nu helt plötsligt det då? När Who Can Kill A Child? kom blev det nog inga efterapningar utan mer moralpanik men den fick nog inte de positiva recensioner som dessa nya tillskott fått.

Ils till exempel var inte så "sann" som den utgav sig för att vara visst och detta är bara en engelsk version på samma idé. Ett par åker ut för att campa mitt ute i en skog och givetvis blir det bråk med de lokala snorungarna. Snart eskalerar saker och ting och det går som det går.

Vad som är så irriterande är de vuxnas beteende som är så otroligt korkat och långsökt. Och vad är det för föräldrar som accepterar att deras barn är ute dygnet runt egentligen vid deras ålder utan att bry sig? Märkliga människor minst sagt. Nej, detta var ingen höjdare och det enda som fick mig att reagera var de korkade sakerna som de drabbade gjorde. Jag blev bara trött och irriterad till sist och det "chockerande" var inte det minsta chockerande, bara väntat för i denna genren är det inget revolutionerande. Nej, nästa gång jag vill se en film i denna stilen så blir det Who Can Kill A Child? för den var inte bara först, den är bäst med utan tvekan.

7 kommentarer:

Fred Anderson sa...

"Och vad är det för föräldrar som accepterar att deras barn är ute dygnet runt egentligen vid deras ålder utan att bry sig?"

Tro mig, det är MÅNGA föräldrar som inte bryr sig ett minsta. Vanligare än du tror. Så jag ser ingen logisk lucka i det.

Men filmen verkar i övrigt inte speciellt bra.

Weekend Video sa...

Jag vet att det är många föräldrar som är sådana och det är inte menat som någon logisk lucka utan bara att det är skrämmande att går till så. Det är samma där jag bor med bristande föräldrar och vandalism så det är skrämmande att se att ibland överträffar verkligheten dikten.

mamoulian sa...

Faktiskt är det väl ett sätt att få ut nya filmer och då spinna vidare på "den fria uppfostran" som rådit och fortfarande fortsätter att härska. Rädslan är väl att dessa barn med helt fria tyglar ska bli helt sociopatiska till slut. Själv vågar jag inte släppa mina ungar en meter (vilket kanse är lika skrämmande det ;-) Men när det gäller filmen... Jag gillade den, men knappast för att den är nyskapande på nått sätt - rädslorna finns där iallafall genom tidernas filmer - rymdinvasioner, kommunistskräck, djävulska barn ... och demokratiskt uppfostrade barn :-D

Weekend Video sa...

Säg som det är istället nu. Du gillade den för att hon var lärare, inget annat! Du tog chansen och hoppades på att det skulle vara en gammal kollega som hamnade i onåd med gamla elever ;D

Tobias Thuresson sa...

Samma fenomen hemmavid med barn som häckar halva dygnet på elskåpet utanför Konsum. Kul liv. Who Can Kill A Child har jag nästan köpt massor av gånger. Synd att man är luspank för tillfället för den verkar verkligen vara bra.

mamoulian sa...

Den kollegan jag tänkte på var mycket äldre och surare... :-(

Weekend Video sa...

Tobbe T:
Tror du hade gillat den så du får sälja sperma eller något så du får råd :D

M-baby:
Misstänkte väl det var en favorit i repris ;D