torsdag 19 februari 2009

Horror Rises From The Tomb - 1973



Checklista för en Naschy-film:

Den obligatoriska bilturen i en skog? - Check!
Är den obligatoriska koftan på? - Check!
Visar dem en naken Helga Liné ? - dubbelcheck!!

Bra då kör vi!

Trollkarlen Alaric de Marnac ska avrättas med sin älskarinna Mabille De Lancré i ett kargt och ödsligt spanskt landskap. I sakta mak dras deras vagn fram med oxspann omringade av vakter. Året är 14oo någonting. Alaric ska avrättas för sin svartkonst och Mabille för sina övergrepp som tortyr och annat jävelskap. Innan Alaric halshuggs så lägger han en förbannelse på sin egen bror och Mabille fortsätter att förbanna hon med. Spanien 1970, avlägsna släktingar till Alarics bror och hans bödel sitter på en seans för att få veta vart Alarics huvud ligger begravt. Anledningen? De vill se om legenden är sann. Vilket den är.



Så på sann skräckfilmsmanér så ger de sig ut till Hugo Marnacs ställe där de hoppas finna huvudet och kroppen. Vilket de gör och allt som det innebär!



Naschy är som vanligt oslagbar vilket han visar här i tre roller. Både som Hugo, Alaric och hans bror i början. Helga Liné (som från och med nu är utnämnd till Weekend Videos über-kvinna) spelar Mabille De Lancré. Och hon har mycket hudtid i rutan! Kvinnan är makalöst vacker och bara begrunda hennes ögon när hon har illdåd på gång, dem lyser!



Resten av aktörerna är Emma Cohen från Cut-Throats Nine, Cannibal Man och Jess Francos Dracula, Vic Winner från andra Naschy-klassikers som The Hunchback Of The Morgue, Vengeance Of The Zombies (världens bästa sämsta film!), Count Dracula´s Great Love, In The Folds Of The Flesh och flera, Betsabé Ruiz från The Loreley's Grasp och The Return of the Evil Dead, Werewolf Shadow och Dracula Saga. Och några brudar till. Givetvis är alla nakna utan Emma Cohen.



Gore är här gott med då det innebär halshuggningar, utslitna hjärtan och feta rivsår. Blodet flyter härligt och stämningen är verkligen på topp som sig bör. Inspelningen är gjord på Naschys egna lantställe som även användes i filmen Howl Of The Devil.
Kännare av Helgas filmer lär känna igen de omkringliggande träsken som även förekommer i Amando de Ossorios The Loreley´s Grasp.
Musiken känns som den är gjord av en dåre som fått fria händer och ett frispel på en gammal kyrkorgel. Den är både väldigt irriterande men samtidigt väldigt passande. Hur konstigt det nu än må låta. Och det förekommer även ett par zombies i filmen och de drar verkligen upp stämningen på max då de är jävligt bra gjorda och passar jättebra in i filmen. Fast kanske inte han på bilden just då är väldans representativ för de andra.


Fast min favoritscen är när Naschy dyker upp i ett flickrum i sin cape och den stackars flickan lägger sig på sängen och tar sig av trasorna och väntar lidelsefullt och Naschy närmar sig med något fuktigt i blicken och han låter sin cape falla och han är helnaken under! Stor konst som är lika oväntad som underhållande. Magi, inget annat än magi!
Och för de som gillar denna bör ju inte missa Panic Beats då! Det är fortsättningen.

En underbar film att trycka till sitt svettiga bröst och visa för barnbarnen i rimlig tid är detta och som alltid med Naschy en klassiker!
Se den!

5 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Den här filmen är verkligen ett underbart exempel på Naschys storhet. Den har allt! Men, var Emma Cohen aldrig naken? Jag hade för mig det... Dags att se om den, jag har ju inte sett den sen i maj förra året! :)

Jocke Andersson sa...

Sen måste jag fan se om Panic Beats. Det var evigheter sen...

Weekend Video sa...

Jag såg inte henne visa allt som de andra i allafall. Helga flashar ju allt så kanske därför hon föll bort om hon var naken :D

mamoulian sa...

Jag är ju svag för de där oskuldsfulla (säkert?!) tjejerna jag... så Emma Cohen är min favorit här :-) Sen är ju säkert filmen bra på många andra vis oxå...;-)

Weekend Video sa...

Visst är den ;D