onsdag 14 januari 2009

Above The Law (Righting Wrongs) - 1986


Hong Kong action är alltid skoj och är man på rätt humör så är det verkligen bra. Och denna goding från ´86 levererar rejält! Massor av fighter och tokiga stunts i alla möjliga situationer och miljöer. Handlingen är inget direkt som sig bör i dessa filmer men den funkar för ändamålet.

Ling-Cheng är en åklagare som när lagen och rättvisan inte längre räcker till och skyldiga går fria gärna tar lagen i egna händer och skippar egen rättvisa. Allt funkar fint ända tills någon annan börja inkräkta på hans område och han finner sig jagad av en vit kvinnlig polis vid namn Cindy Si som vägrar släppa taget om honom.

Cynthia Rothrock ger järnet här i rollen som Cindi Si och det är massor av andra i samma kaliber i denna film. Det fullkomligt exploderar i fantastisk 80-tals action/martial arts i rutan och man kan bara hänga med då gott det går. Tyvärr är jag ingen höjdare på att komma ihåg asiatiska namn och att sedan passa in dem med skådisarna så där ger jag inte in mig. Men det är gott om kända namn här i denna så pass mycket har jag kopplat.

Det är det ena vansinniga stunten här efter det andra och just Rothrock går på rejält här. Vissas aker som hon gör här har jag aldrig sett henne göra förr. Bara scenen där hon hoppar nerför trappan och mot sin motståndare Karen Sheperd är en syn att minnas bara den! Som tur är i denna som de flesta andra asiatiska filmer så visas scenen alltid om i slow motion direkt efter och så gott som alltid i en annan vinkel. Ett intressant påhitt som jag gillar en hel del.

Uppenbarligen så gillade publiken inte vissa scener i slutet så på denna utgåvan så ligger hela det alternativa slutet med som spelades in för att stävja publiken i Hong Kong. Lite lyckligare då det egentliga slutet är ett rätt mörkt slut på en annars ljus och småkomisk film.

Annat kul på discen är en helt ny intervju med Rothrock och det är skoj att se. Hon ser förvånansvärt bra ut och har en rolig stund där hon berättar om just inspelningen och dess skådisar samt en del om rivalen Sheperd i filmen och hennes ovilja till en viss sak.

En skön film som levererar fullt ut på actionfronten men blir lite seg emellanåt. Men man kan inte få allt här i världen. Annars ett bättre alternativ än Indiana Jones 4 vilken dag som helst och är man novis i detta fack så är det absolut en bra början!

2 kommentarer:

Jay sa...

En helt ok film och rätt utgåva har du också

Weekend Video sa...

Dragon Dynasty har fina släpp och den var billig så det blev en bra chansning denna gången för en gångs skull hahahaputrot