fredag 16 maj 2008

Jättehajen - Vindsurfarnas Skräck


The Last Jaws - Enzo G. Castellari - 1981

Äntligen har den kommit på DVD! Enzo G. Castellari´s underbara hajfilm L’Ultimo squalo aka Great white aka The Last Shark aka The Last Jaws aka Jättehajen - Vindsurfarnas Skräck från 1981. En film så populär att självaste Spielberg fick den stoppad på biograferna i USA för alltid! Den drog in 18 miljoner sin första månad på bio sedan tog den turen slut då Spielberg och Universal bestämde sig för att den var ett plagiat på Spielbergs egen Jaws. Visst är där likheter men de fick som de ville och den är fortfarande stoppad där. Förmodligen var det för den konkurrerade ut deras inplanerade uppföljare och att till skillnad från Jaws så funkade denna modellen och att detta var betydligt en våldsammare film.

Hur som helst. Nu finns den på DVD trots allt och det är det viktigaste! Släppt av AWE i Danmark och marknadsförs i Sverige av Studio S. Bara att inhandla och njuta av!

Port Harbour, USA är lyckligt ovetandes om att inför deras kommande regatta med tillhörande vindsurfingstävling och strandliv att något lurar i vassen. Något stort och något glupskt! Är det en guldfisk? Är det en guppi? Nej, det är en haj givetvis! En stor en jävel till råga på allt!
Hux flux försvinner stadens bästa vindsurfare och allt som återfinnes är resterna av hans bräda. Stadens eminenta hajforskare vid namn Peter Benton (författaren till boken Jaws heter Peter Benchley) och hans polare, den gamla salta sjöbjörnen Hammer, bara namnet inger respekt i alla landkrabbor, ger sig ut för att leta efter orsaken till den trasiga brädan. Samtidigt så är det, givetvis, val och stadens borgmästare vägrar acceptera att de har ett hajproblem att fenas med och således ställs någon regatta inte in. Med andra ord. Världens största smörgåsbord är framdukat.

Man kan såga denna filmen, dess regi, dess skådisar och dess val av effekter till domedagen men jag kan inte det för jag älskar denna alldeles för mycket. För mig är detta den ultimata hajfilmenoch kommer alltid att vara. Jag ser inte ett enda fel i den, faktiskt gör jag det, en jäkla massa. men jag väljer att acceptera dem för detta är film som film ska vara. Underhållande och framförallt bra!
Här får man massa av hajraffel med hajen i bild ofta och man får blod och avbitna kroppsdelar, precis som man bör få se vid en hajattack på film. Tempot är högt och man märker att regissören vet vad han gör. Ett perfekt tips på en lyckad hemmakväll. Bjud in grannen och svärmor. Tryck ner käringen i soffan, ge henne en rejäl grogg och skruva upp volumen för den bästa filmmusiken för nu blir det åka av!

5 av 5

Inga kommentarer: